diumenge, 6 de desembre de 2009

EULÀLIA BOSCH (CONFERÈNCIA)
Setmana d'Activitats Extraordinàries.

Fer de mestre, aquest és el títol de la conferència amb la que la professora de filosofia Eulàlia Bosch va obrir la Setmana d'Activitats Extraordinàries.

Primer de tot m'agradaria destacar el seu tractament de la imatge i com aquesta adquireix molta notorietat i no hi pots restar indiferent. Quan, al llarg de gairebé tota la conferència, l'Eulàlia Bosch ens remarcava el fet de cultivar la curiositat de l'infant a través de l'art no ho deia per dir, totes les imatges que vaig poder veure, encara que fossin per reforçar un petit detall, estaven escollides amb una cura i saviesa dignes d'elogi i, a més a més, algunes d'elles, autèntiques obres d'art.

Durant tota la xerrada ens va fer reflexionar sobre el paper del mestre en el marc de Barcelona, ja que per ella és molt important ajudar al nens que creixen a ser algú en el seu entorn, fixar-nos-hi en els detalls que intervenen en aquest creixement. La ciutat l'aprenem a viure no només a través dels mestres sinó també de la gent que ens envolta. Tothom educa però els mestres han de fer conèixer i aprendre a viure la pròpia ciutat, a reconèixer el seu lloc (arrelament).

Però, què és fer de mestre?
És fer saber que ets algú que acompanya, que alimenta la curiositat, que et fa fort davant els problemes i sobretot saber usar les arts per a tants nobles finalitats. Les arts han de servir per l'ofici de mestre però també a ser-ho. Cal voler ser savi, la didàctica per ella sola no va enlloc. Cal dedicar-se amb passió a l'estudi, a la descoberta del món i com habitar-lo. Cal ser un gran lector per ensenyar a llegir. Fer d'acomodador de cinema, és a dir, fer trobar el lloc i després anar al darrera i observar. Apostar pel coneixement i els seus aliats per ajudar els nens que creixen.


Durant la xerrada va fer un petit parèntesi i ens va comentar el Projecte Cerdà, un dels molts projectes que s'han fet des de l'Any Cerdà. Enllaçant-ho amb el paper del mestre en el marc de Barcelona ens va explicar que en el plànol de la Ciutat Comtal no estaven contemplades les escoles ni els centres culturals; una de les tasques del seu estudi ha estat incorporar tots aquests Centres Educatius, no només mostrant la seva ubicació, sinó també, inserint-hi treballs. En paraules d'Eulàlia Bosch: "La ciutat on es viu s'ha de reconèixer i saber-ne els seus secrets per alimentar la insaciable curiositat."

Una conferència molt interessant que tan de bo li haguem pogut extraure tot el suc que contenia.